Overzicht van het reilen en zeilen van de zeeschouw "De Noordhoek"

Door de heer Kootstra sr. opgetekende getuigenissen van direct betrokkenen.


De schouw werd gebouwd bij scheepswerf Amels in Makkum (Friesland). Deze werf bouwde in de dertiger jaren van de vorige eeuw vrijwel uitsluitend vissersschepen van het type schouw onder de naam "palinglegger". Alle bouwnummers in 1936 waren bijvoorbeeld schouwen, vooral voor Volendammer vissers (73 t/m 81 voor v.d. Tol, Schilder, De Boer, Kras, Tuip, Bond en Tol).

De Noordhoek werd gebouwd in 1935, tezamen met een zusterschip, in opdracht van Gerrit van de Berg en zijn neef Jannes van de Berg.
Omdat een houten schouw 100 gulden (weet u nog?) goedkoper was raakte Jannes nog even in twijvel maar Gerrit zei: "wie over de hond komt komt ook over de staart" en Jannes ging overstag.
De opdracht werd dus ijzer met als maten 9.95 bij 3.40. De prijs? Zie de originele aankoopnota.
De zoon van Gerrit van de Berg, Jan, was daar later trots op want een vader met een ijzeren schip stond hoger aangeschreven in een vissersgemeenschap dan een vader met een houten schip en dat statusverschil werkte door tot in de klas.
Toen de schepen afgebouwd waren moesten ze naar Bunschoten. Daar woonde men inmiddels omdat door de aanleg van de Afsluitdijk (1932) en de inpoldering van de Noordoostpolder vissen vanuit Genemuiden niet meer lonend was. Omdat het stormde werden de schepen naast elkaar gebonden en een sleepbootje trok het koppel over het IJsselmeer richting Bunschoten.
Wat was moeder trots toen de schepen met hun spierwitte zeilen Bunschoten binnenvoeren!
Er werd vooral gevist met staand want: fuiken, zeegen, staande netten en hoekwant. Ons visserijnummer was BU44.

 Hier! 

  LoreDe schouw orgdssp het wad m Ipsum

Hierboven ziet u de Noordhoek in vroeger tijden.
Links de knecht, dan Jan en rechts Gerrit.

 

Terug naar geschiedenis